Istoria tenisului de masă

Tenisul de masă, o activitate de agrement și sport olimpic din 1988, este, de asemenea, cunoscut sub numele de „ping pong”. Deși este exclus din terminologia oficială, acest nume este foarte popular astăzi. Acesta își are originea în special dintr-o onomatopee derivată din sunetul mingii care a apărut în 1884 în Extremul Orient: „ping” pentru sunetul mingii care lovește racheta și „pong” pentru sunetul săritului de pe masă. Vă interesează istoria tenisului de masă? Fă-te confortabil și lasă-te ghidat prin începuturile timpului.

Originile tenisului de masă

jeux de tennis de table 19ème siècleÎn Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a apărut pentru prima dată tenisul de masă. Inspirați de tenisul de gazon, primii jucători au aparținut societății burgheze victoriene. Prima parte ar fi avut loc cu un dop de șampanie ca o minge, cutii de trabucuri pentru rachete și cărți pentru plasă. Tenisul de masă a fost văzut atunci ca o simplă distragere a atenției pentru clasele înstărite. În 1890, englezul David Foster, atras de această puternică popularitate, a introdus primul joc de tenis de masă. În 1897, primele campionate naționale au fost organizate în Ungaria. După o călătorie în Statele Unite, James Gibb a readus în 1901 primul glonț celuloid, mult mai ușor decât glonțurile de cauciuc. Un an mai târziu, în 1902, E.C. Gould, un entuziast britanic al jocului, a prezentat primele rachete acoperite cu cauciuc și știfturi cauciucate. Istoria tenisului de masă este pornită!

 

Primele turnee ale tenisului de masă

les premiers tournois de tennis de tableOdată cu succesul primelor turnee publice de la Queen's Hall din Londra, în 1902 a avut loc primul Campionat Mondial oficial. Disciplina este în creștere și se creează Federația Britanică de Tenis de Masă. Primele Campionate Europene au fost apoi organizate în 1907. Totul s-a accelerat în anii 1920. Asociația Tenisului de Masă a fost creată în Anglia în 1921, urmată de Federația Internațională în 1926. Campionatele Mondiale au fost create în Anglia în 1921. desfășurate între diferite țări din Londra. în 1926 și s-a născut Federația Franceză de Tenis de Masă în 1927. Francezii vor participa pentru prima dată la Budapesta în 1929. Istoria tenisului de masă este marcată de mulți campioni, precum austro-britanicul Richard Bergmann, franco-polonez Aloizy Ehrilich sau românca Angelica Rozeanu.

 

Promovarea tenisului de masă în Asia

În anii 1950, tenisul de masă a devenit o disciplină integrală în țările asiatice. Japonezii au marcat Campionatele Mondiale pe echipe între 1954 și 1959. Această dominație este întărită de introducerea spumei, transformând rachetele clasice. Japonezii au furnizat câțiva campioni mondiali precum Hiroji Sato și s-au remarcat prin rezultatele impresionante în 1956 la Tokyo. Anii 1960 au marcat sosirea supremației chineze, inclusiv Zhuand Zedong, triplu campion mondial în 1961, 1963 și 1965. În această perioadă s-a dezvoltat diplomația de ping pong, contribuind la îmbunătățirea relațiilor chino-americane. În 1977, în timpul Campionatelor Mondiale de la Birmingham, a fost utilizat primul serviciu lansat, numit și „serviciu chinezesc”. Serviciul devine un element strategic atunci când a fost perceput anterior ca o simplă confruntare. Locul Asiei în istoria tenisului de masă este cu adevărat decisiv în progresul acestui sport internațional.

Tenisul de masă, sportul cel mai practicat în întreaga lume

tennis de table, sport le plus pratiqué dans le mondeTenisul de masă a fost un sport olimpic din 1988 la Seul, primele medalii de aur din China fiind acordate lui Chen Jing și coreeanului Yoo Nam-kyu. Disciplina a devenit treptat mai profesională odată cu apariția Pro Tour în 1996. Practica a rămas dominată de asiatici încă din 1995, cum ar fi Wang Liqin, de trei ori campion mondial și numărul 1 mondial de mai mulți ani. Tenisul de masă este cel mai popular sport din Asia de astăzi. În Europa, tenisul de masă are campioni precum belgianul Jean-Michel Saive, germanul Timo Boll și danezul Michael Maze. În 2016, chinezii Ma Long, Fan Zhendong, Xu Xin, Zhang Jike și germanul Dimitrij Ovtcharov au condus clasamentul mondial. În 2005, numărul jucătorilor din lume este estimat la peste 260 de milioane. Federația Internațională de Tenis de Masă concentrează peste 200 de națiuni și 33 de milioane concediază. Competiții, turnee de club sau campionate sunt organizate peste tot în lume. În iunie 2016, Franța avea 207.213 de licențiați. Istoria tenisului de masă se manifestă astăzi printr-o nebunie în continuă evoluție, marcată de numeroasele beneficii ale practicii obișnuite.

Echipamentele tenisului de masă

Tenisul de masă se bazează pe echipament simplu: o masă, rachete și mingi. Mesele de interior sunt preferate pentru practicile ușoare de interior. Mese în aer liber, mult mai puternice și mai rezistente, sunt ideale pentru a vă juca în aer liber fără risc de deteriorare. Prelatele Cornilleau oferă o protecție suplimentară. Pentru profesioniști, mesele de concurs oferă o rezistență infailibilă. Rachetele din cauciuc spumos cu acoperire oferă precizie și control. Începător, experimentat sau profesionist, multe modele de bile există și se adaptează tuturor părților.

Istoria tenisului de masă este bogată în evoluțiile sale. Astăzi, cel mai popular sport din lume, continuă să reunească jucători din toate categoriile sociale.

 

table de ping pong et raquette

Sus